Skip to content
Menu

Schematherapie

 

(informatie deels overgenomen van de Vereniging Schematherapie Nederland, www.schematherapie.nl)

 

Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. 

 

Hoe lang duurt schematherapie?

Heel oneerbiedig zeg ik wel eens: cognitieve gedragstherapie is vergelijkbaar met de APK keuring, waar je prima mee vooruit kan. Maar soms is dat niet genoeg en is het belangrijk om beter te kijken. Schematherapie is dan de grote beurt. 

Dit betekent ook dat de therapie vaak langer duurt. Bij mensen met een vermijdende, afhankelijke of dwangmatige persoonlijkheid kan de behandeling tot een jaar duren, bij mensen met bijv. een borderline persoonlijkheidsstoornis kan dit nog langer zijn. 

 

In schematherapie kan de focus liggen op het verwerken van ervaringen middels Imaginaire Rescripting om zodoende de invloed hiervan op je patronen te doorbreken. Een andere focus ligt op het doorbreken van patronen in het dagelijks leven door bewustwording en het veranderen van oude overlevingsstrategieën en het inzetten van meer gezonde strategieën. 

Door huiswerk word je in schematherapie gestimuleerd om buiten de therapiezittingen actief te werken aan je behandeling.