Skip to content
Menu

Virtual Reality

 

 

 Virtual Reality – ook wel VR genoemd – is een technologie waarbij je een bril op je hoofd zet en je jezelf in een andere wereld waant. De bril registreert elke beweging van je hoofd, waardoor het lijkt dat je écht in een andere wereld zit. Je zet een bril op en kijkt 360 graden om je heen en beleeft alles in 3D. 

Ik heb VR-brillen van Psylaris, waarmee de behandeling geïntensiveerd kan worden.  Inmiddels is de inzet van VR ook al wetenschappelijk bewezen effectief gebleken. 

 

EMDR plus

Tijdens een EMDR sessie op locatie kan de VR-bril ingezet worden als werkgeheugentaak. Doordat je je in een virtuele wereld  heb je geen afleiding van de omgeving om je heen en kan je nog beter in de te verwerken ervaring gaan. 

 

EMDR Remote

Wanneer de behandeling online plaatsvindt kunnen we middels beeldbellen een EMDR sessie hebben met werkgeheugentaken die op het beeld van je laptop verschijnen. 

 

Mee naar huis

De VR bril krijg je soms ook mee naar huis om zelf aan de slag te gaan.  Door deze manier van inzet van de VR bril kan het behandeltraject verkort worden, doordat je zelf veel kan doen in je eigen veilige omgeving. 

De eerste keer zullen we samen tijdens een sessie het proces doornemen, zodat je precies weet wat je moet doen. 

Wat zijn de mogelijkheden?

 

EMDR VR

Je krijgt de VR bril mee naar huis om zelfstandig een EMDR sessie uit te voeren om ervaringen te verwerken met behulp van de VR bril. Eva, je digitale begeleidster, begeleidt je door het proces heen. 

 

Exposure

Het aangaan van situaties die je vermijdt is een belangrijke stap binnen de behandeling. Soms is het lastig om dit te oefenen in de praktijk (je kunt bijvoorbeeld niet elke dag naar de tandarts om te oefenen) of vind je de drempel nog te hoog. Met 360° video’s kun je dan oefenen. 

 

Relaxatie

Stress en angstreductie kan bereikt worden door bepaalde programma’s in de VR bril, die gebaseerd zijn op evidence based behandelingen. Bijvoorbeeld bij de behandeling van depressie is dit een goede aanvulling. 

 

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de inzet of het lenen van de VR-bril.